Analýza vývoje hypotečního a nemovitostního trhu v ČR - Jozífek, Michal (2020)
Tématem této diplomové práce je analýza vývoje trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečního v České republice. Ceny nemovitostí prošly za posledních několik let velmi dynamickým vývojem. Tato práce identifikuje faktory rozdělené podle příčinné souvislosti do tří jednotlivých kapitol, které ve větší či menší míře tento vývoj zapříčinily. Mezi ty největší lze zmínit existenci fenoménu krátkodobého ubytování skrze platformu AirBnB, vysoký podíl investičních bytů, vysoké zdanění novostaveb a rigiditu povolovacích procesů při vydávání stavebních povolení. Významným způsobem je zmíněn trh hypotečních úvěrů, bez kterého by se většina transakcí na trhu nemovitostí neobešla. V posledních letech docházelo ze strany regulátora k výrazným změnám v pravidlech pro poskytování hypotečních úvěrů a velmi pravděpodobně tomu není konec. Práce dále akcentuje efekty standardně působící na dlužníky, které, často pozitivně, působí na jejich schopnost splácet. Cílem práce je stanovit doporučení, která by mohla pomoci stabilizovat situaci na obou trzích. Z poznání obsažených v této práci podle autora vyplývá, že největší pozitivní vliv na ceny nemovitostí by měla adekvátní a spravedlivá regulace krátkodobých pronájmů, novela stavebního zákona, účinné progresivní zdanění vlastnictví nemovitostí a větší zapojení státu při realizaci rezidenční výstavby. Práce není striktně rozdělena na teoretickou a praktickou část, protože se předměty zkoumání a analýza jejich individuálních důsledků navzájem prolínají. Vzhledem k druhu tématu a nutnosti syntetizovat vysoce aktuální informace je široce využito strojové rešerše.