Bikesharing v Praze v době pandemie - Machálek, Vojtěch (2020)
Tato diplomová práce se zabývá využíváním bikesharingu v Praze během pandemické krize způsobené virovým onemocněním COVID-19. Cílem práce bylo zmapovat reakci trhu sdílených kol a pokusit se analyzovat důsledky vládních opatření ovlivňujících běžný chod státu i jeho občanů. Teoretická část popisuje vývoj a okolnosti provozování bikesharingu v Praze v kontextu pražské dopravy a sdílené mobility. Praktická část analyzuje současný stav, hodnotí změny v chování uživatelů a dopad pandemie na užívání bikesharingu v Praze. Výsledky podložené dotazníkovým šetřením a rozhovory se zástupci jednotlivých provozovatelů ukazují proměnu konkurenčního prostředí během období pandemie, nicméně nepotvrzují zásadní změny v četnosti užívání sdílených kol ani v motivaci uživatelů. V diskusi a závěru práce jsou zdůvodněny odpovědi na stanovené výzkumné otázky a zmíněna patřičná doporučení k dalšímu zkoumání této problematiky.