Efektivita výběru DPH - Vrána, Tomáš (2020)
Práce se zabývá porovnáním současného systému DPH s celoplošným systémem reverse-charge z hlediska efektivnosti výběru daně. Efektivnost výběru daně je měřena skrze vytvořený ukazatel odpočtové efektivity, který vyjadřuje, jaká část z každé koruny zaplacené v ceně zboží a služeb zůstane ve veřejných rozpočtech. Ukazatel odpočtové efektivity výběru je vypočten za Českou republiku pro roky 2005-2018 za použití dat z daňové statistiky Finanční správy. Pro zvolené roky je výsledná hodnota ukazatele ve výši 0,16 – 0,24. Tento výsledek znamená, že z každé vybrané koruny v ceně zboží a služeb zůstává 16 až 24 haléřů správci daně, přičemž zbytek částky představují nároky na odpočet v systému. Ačkoli má ukazatel ve sledovaném období pozitivní rostoucí tendenci, dokazuje vysoké administrativní zatížení současného systému způsobené nároky na odpočet.