Efektivita výběru DPH - Vrána, Tomáš; Zídková, Hana; Kryl, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Práce se zabývá porovnáním současného systému DPH s celoplošným systémem reverse-charge z hlediska efektivnosti výběru daně. Efektivnost výběru daně je měřena skrze vytvořený ukazatel odpočtové efektivity, který vyjadřuje, jaká část z každé koruny zaplacené v ceně zboží a služeb zůstane ve veřejných rozpočtech. Ukazatel odpočtové efektivity výběru je vypočten za Českou republiku pro roky 2005-2018 za použití dat z daňové statistiky Finanční správy. Pro zvolené roky je výsledná hodnota ukazatele ve výši 0,16 – 0,24. Tento výsledek znamená, že z každé vybrané koruny v ceně zboží a služeb zůstává 16 až 24 haléřů správci daně, přičemž zbytek částky představují nároky na odpočet v systému. Ačkoli má ukazatel ve sledovaném období pozitivní rostoucí tendenci, dokazuje vysoké administrativní zatížení současného systému způsobené nároky na odpočet.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses