Možnosti využití industriálního dědictví v hornické krajině Krušnohoří - Nizamova, Kristina (2020)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vybrané industriální památky Krušných hor a možnosti využití jejich potenciálu pro rozvoj v česko-německém pohraničí. Představuje charakteristiky industriálního dědictví a srovnává jeho ochranu v České republice a ve světě. Věnuje se hornickému regionu Krušnohoří, jeho historickému vývoji a jeho významu z hlediska industriálního dědictví. Představuje vybrané industriální památky, které se v Krušnohoří nalézají, popisuje jejich vznik a současný stav, přináší statistiku jejich návštěvnosti, zdroje financování a možnosti zlepšení jejich prezentace. Cílem práce je na základě výsledků strukturovaných rozhovorů s klíčovými aktéry navrhnout možnosti budoucího využití těchto industriálních památek.