Deepfake - Záruba, Tomáš (2020)
Práce uvádí historické příklady dezinformací, popisuje vývoj dezinformačních metod a metod pro manipulaci s multimediálními záznamy obecně. Popisuje zejména nejnovější technologii, která přichází na tuto scénu – umělá inteligence používaná pro manipulaci s fotografiemi, videi a zvukem neboli deepfake. V práci jsou popsány využití a hrozby této technologie. Současné možnosti deepfake technologie jsou demonstrovány skrze video, na kterém je zaměněn obličej původní osoby za osobu, která ve videu původně nefigurovala. Toho je dosaženo za použití aplikace Faceswap, která za tímto účelem používá neuronové sítě.