Výzkum spokojenosti zákazníků společnosti M3000 - Šuchmanová, Michaela (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem spokojenosti zákazníků ve vybrané společnosti. Teoretická část práce je soustředěna na bližší vysvětlení měření spokojenosti z obecného hlediska a v sektoru automotive, a to pomocí rešerše literatury, zahraničních i českých odborných článků. Dále je přiblížena zákaznická spokojenost a pojem zákazník. Je popsán zákazník v sektoru automotive, dále jeho potřeby, komunikace a kritéria jeho spokojenosti. Teoretická část je zakončena krátkým popisem marketingového výzkumu, jeho fází a metod. Blíže je v teoretické části také popsán dotazník. Cílem praktické části je pomocí marketingového výzkumu zjistit spokojenost zákazníků ve společnosti M3000 a.s. V úvodu praktické části je uveden stručný popis společnosti. K účelu výzkumu je využita kvantitativní metoda dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořilo 111 respondentů, kteří byli oslovováni přímo v areálu společnosti. V závěru práce je výzkum shrnut a jsou zmíněna doporučení pro společnost.