Transformace výsledku hospodaření pojišťovny dle IFRS na základ daně - Živný, Dominik (2020)
Pojišťovny patří v České republice mezi společnosti, které mají z různých právních titulů povinnost či možnost účetního vykazování dle mezinárodních standardů IFRS, přičemž přizpůsobení účetnictví těmto standardům může značně komplikovat situaci z hlediska stanovení daňového základu, který musí ex lege vycházet z výsledku hospodaření bez jejich vlivu. Bakalářská práce se v úvodní části věnuje platné i možné budoucí účetní a daňové právní úpravě v obecné rovině, poté následuje komparativní rozbor relevantních ustanovení specifické úpravy pro pojišťovny a vybraných mezinárodních standardů, jež lze v rámci účetnictví a výkaznictví pojišťoven považovat za významné. Druhou, primární část zaujímá analýza účetnictví a daně z příjmů konkrétní pojišťovny, kde se v důsledku prezentovaných úvah realizuje pokus o zjištění potenciální daňové povinnosti vzešlé z výsledku hospodaření dle IFRS, společně s interpretací její výše a komentářem ohledně možné aplikace v ČR v případě budoucí harmonizace účetnictví.