Rozšíření agilní metodiky Scrum o praktiky řízení bezpečnosti - Strunecká, Kristýna (2020)
Popularita agilních metodik v oblasti vývoje software je vysoká kvůli jejím přednostem, kterýmijsou flexibilita, orientace na zákazníka a průběžné dodávky hotového produktu. Tradičnímetody řízení bezpečnosti, z nichž většina vznikla v době vodopádového paradigmatuvývoje, nejsou vždy jednoduše aplikovatelné v prostředí iterativního vývoje. Cílem práce jeidentifikovat metody, které jsou kompatibilní s agilní metodikou Scrum. Tato práce analyzujerůzné metody zajištění bezpečnosti v průběhu vývoje software a možnosti jejich využití v agilním prostředí. Jejich využití zvyšuje bezpečnost vývoje a podporuje efektivitu procesů.Dílčím cílem práce je analyzovat způsob identifikace hrozeb, sběru bezpečnostních požadavkůa možnost automatizace těchto činností a jejich uplatnění v iterativním způsobu vývoje. Automatizaceje důležitá zejména pro DevOps týmy, které se vyznačují krátkým release cyklem,který by provádění manuálně vykonávaných činností ani neumožnil. Práce se rovněž zaměřujena volbu metod pro zajištění bezpečnosti s ohledem na velikost rizika napadení vyvíjenéaplikace, velikosti investice do zabezpečení a efektivitu procesů. Tyto faktory jsou zohledněnypři návrhu rozšíření metodiky Scrum o metody zajištění bezpečnosti, který je v práci označenýjako Scrum Security Extension (SSE). Použitelnost tohoto rozšíření je ověřena pomocírozhovorů s lidmi, kteří mají zkušenosti s agilním vývojem a řízením bezpečnosti v prostředívelkých společností.