Projevy Hofstedeho kulturních dimenzí ve spotřebě jednorázových plastů - Soukupová, Marie (2020)
Diplomová práce se zabývá projevy chování ve spotřebě jednorázových plastů. Cílem je popsat projevy Hofstedeho kulturních dimenzí, zejména dimenze individualismu a kolektivismu. Výzkum je proveden pomocí triangulace kvalitativních metod, konkrétně neformálními rozhovory a pozorováním na farmářských trzích v Austrálii. Tato země, která se řadí mezi nevíce multikulturní země na světě, byla vybrána za účelem lepšího porozumění chování a postojů k environmentální problematice v různých etnických skupinách. Výsledky výzkumu podporují některé teorie vlivu restriktivních opatření a zároveň doplňují další faktory, které mají na spotřebu vliv. Studie tak nabízí zajímavý pohled na kulturní odlišnosti ve vztahu k jednorázovým plastům a v závěru práce také poskytuje doporučení pro tvůrce politik v environmentální oblasti.