Nábor a udržení zaměstnanců se znalostí cizího jazyka - Do, Luong Quang (2020)
Cílem práce je identifikovat nástroje náboru a metody udržení zaměstnanců se znalostí cizího jazyka ve firmě. V teoretické části je popsán český trh práce z hlediska zaměstnanců se znalostí cizího jazyka; dále pojednává o obecných metodách náboru a udržení zaměstnanců se zaměřením na zaměstnance se znalostí cizího jazyka. V praktické části je analyzována aplikace metod náboru a udržení zaměstnanců v J&J Global Services EMEA se zaměřením na zaměstnance se znalostí cizího jazyka. Byly diskutovány odlišnosti mezi praktickou aplikací metod a jejich obecným doporučením a jaké výhody a nevýhody tyto odlišnosti představují pro danou firmu.