Porovnání databázových systémů poskytovaných jako služba - Dobrovič, Jozef (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá databázovými systémy, které jsou poskytovány v prostředí cloudu jako služba, z čehož také plyne jejich název databáze jako služba (database as a service - DBaaS). Prvním cílem této práce je představení DBaaS trhu současně s výběrem poskytovatelů a následným výběrem služeb. Dalším cílem je návrh kritérií, na základě kterých budou vybrané služby porovnány a hlavním cílem práce je charakteristika čtyř vybraných služeb a jejich porovnání. Na začátku práce jsou definovány základní pojmy přímo související s databázovými systémy, které jsou poskytovány v cloudu. Následně je představena současná situace na DBaaS trhu. Z poskytovatelů služby jsou na základě odborného článku vybrány 4 společnosti, u nichž je následně představeno portfolio databázových služeb v cloudu. Jmenovitě se jedná o Amazon, Microsoft, Oracle a Google. U každé zmíněné společnosti je poté na základě dalšího článku vybrána jedna služba. Poté jsou navržena kritéria, která jsou rozdělena do dvou skupin – technická a věcná kritéria. Technická kritéria porovnávají vybrané služby z pohledu doby provozuschopnosti, zálohování a obnovy a uživatelské podpory. Věcná kritéria představují pohled potenciálního zákazníka (v tomto případě majitele fiktivního startupu), kterého zajímají aspekty, jako je cena za službu, doba provisioningu a rozsah služeb, které zákazník dostane zadarmo, aby mohl například otestovat kompatibilitu se svými databázemi. Tato skupina kritérií může sloužit jako rádce při výběru vhodné databáze jako služby pro začínající podnikatele.Vybrané služby budou podle těchto kritérií nejprve popsány a poté porovnány. V závěru práce je shrnut výsledek porovnání dle stanovených technických a věcných kritérií a současně je vybrána nejlepší služba.