Korelační koeficient - Zemanová, Věra; Čabla, Adam, 1985-; Šulc, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem práce je poskytnout náležitý popis korelačního koeficientu a jeho použití. Korelační koeficient je nástroj, který je často užíván v korelační analýze a který se používá k měření lineární závislosti dvou kvantitativních proměnných. V teoretické části této práce je popsán jednoduchý párový korelační koeficient, Spearmanův koeficient pořadové korelace, dílčí korelační koeficient a vícenásobný korelační koeficient. Dále je pojednáváno o intervalech spolehlivosti pro tyto korelační koeficienty a o jejich testování. Ačkoli je korelační koeficient nejčastěji používán v korelační analýze, tato práce se také zabývá dalšími statistickými metodami, ve kterých může být korelační koeficient použit. V praktické části je kladen důraz na užití korelačního koeficientu v příkladech. V těchto příkladech jsou použita umělá a reálná data, stejně tak jako data primární a sekundární. Pro výpočty jsou použity programy MS Excel, R a gretl.
Vedoucí práce: Adam Čabla
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses