Dôchodková politika v krajinách Európy - Mičáň, Alex; Šimková, Martina, 1987-; Svačinová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Jedným z najzávažnejších globálnych problémov je v súčasnej dobe rast svetového obyvateľstva a jeho starnutie. Je tak na mieste vykonávať odborné analýzy a hľadanie riešení s cieľom aspoň zmierniť dopad tohto javu na dianie v spoločnosti. Práca sa venuje analýze dôchodkových politík vo vybraných európskych krajinách. V prvej časti je vysvetlený stručný historický vývoj, základná terminológia a reálie dôchodkového zabezpečenia. Následne je pozornosť venovaná detailnejšej charakteristike hlavných typov penzijných sociálnych modelov. V ďalšej časti práce je problematika starnutia a dôchodkových systémov aplikovaná na priestor Európskej Únie a následne na 5 vybraných členských štátov. Posledná časť práce bližšie opisuje problematiku tvorby modelov penzijných schém, penzijných záväzkov a ich implementáciu do systémov národných účtov. Na základe získaných poznatkov z tejto práce možno usúdiť, že aj napriek niekoľkým odchýlkam v hodnotách ukazovateľov je starnutie európskeho svetadiela nevratný proces a potreba uvedomenia si tohto faktu je nevyhnutná.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses