Zveřejňování nefinančních informací středními a velkými podniky v ČR - Turok, Yuliya (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou nefinančního výkaznictví a zjišťuje postoj středně velkých a velkých podniků ke zveřejňování nefinančních informací v souvislosti s ustanovením zákona o účetnictví. Nejdřív je v práci zkoumána otázka rozdílu nefinančního reportingu od finančního. Dále je pozornost zaměřena na vymezení pojmů nefinančního reportingu a na seznámení s historickým vývojem nefinančního výkaznictví. V další části práci je deskripce dvou celosvětově nejvíce vyžívaných typů nefinančního reportingu – zpráva o CSR a zpráva o udržitelnosti. V praktické části práce je provedena analýza zveřejňování nefinančních informací podniky České republiky. Analýza je primárně zaměřena na zkoumání výskytu těchto informací ve výročních zprávách zvolených podniků. Obsahovou analýzou je zkoumán vzorek 140 podniků, spadajících do určité kategorie účetních jednotek. Pro jednotlivou kategorii jsou stanovené výzkumné otázky, které jsou následně zodpovězeny. Výsledky zjištění jsou vyhodnoceny pomocí nástrojů popisné analýzy.