Analýza značky Slevomat a její vnímání zákazníky - Svobodová, Jana (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou značky Slevomat s ohledem na její vývoj v posledníchletech své existence a zároveň se snaží zmapovat její vnímání zákazníky. V rámcistrategického řízení, práce analyzuje prvky značky, identitu, a především její komunikačníaktivity. Hlavním cílem práce je postihnout, jak v dnešní době zákazníci značku vnímají ajestli aktuální marketingové aktivity mají na zákaznické postoje vliv. Práce zjišťuje asociacespojené se značkou, postoje zákazníků vůči nabídce i marketingové komunikaci. Hlavnímetodou k dosažení cíle práce je vlastní kvantitativní výzkum prováděný metodou onlinedotazování, jeho analýza a porovnání s neveřejným sekundárním výzkumem firmy.Na základě výstupů výzkumu byly formulovány závěry a doporučení pro společnost Slevomat