Analýza značky Slevomat a její vnímání zákazníky - Svobodová, Jana; Vávra, Oldřich; Matoušek, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou značky Slevomat s ohledem na její vývoj v posledníchletech své existence a zároveň se snaží zmapovat její vnímání zákazníky. V rámcistrategického řízení, práce analyzuje prvky značky, identitu, a především její komunikačníaktivity. Hlavním cílem práce je postihnout, jak v dnešní době zákazníci značku vnímají ajestli aktuální marketingové aktivity mají na zákaznické postoje vliv. Práce zjišťuje asociacespojené se značkou, postoje zákazníků vůči nabídce i marketingové komunikaci. Hlavnímetodou k dosažení cíle práce je vlastní kvantitativní výzkum prováděný metodou onlinedotazování, jeho analýza a porovnání s neveřejným sekundárním výzkumem firmy.Na základě výstupů výzkumu byly formulovány závěry a doporučení pro společnost Slevomat
Vedoucí práce: Oldřich Vávra
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses