Problémy s duševním vlastnictvím digitálního obsahu - Kočí, Ondřej (2020)
Tato bakalářská práce pojednává o digitálním obsahu a jeho sdílení a distribuci prostřednictvím internetu. Digitální obsah s sebou přináší nové problémy, které vychází z jeho snadné šiřitelnosti. Na tyto problémy se pokouší reagovat dosavadní legislativa pro úpravu duševního vlastnictví, nicméně ne zcela účinnými způsoby.Cílem práce je popsat problémy a nedostatky legislativy a také alternativní nelegislativní metody řešení problémů s digitálním obsahem.Práce poukazuje na nesoulad a nerovnost v právech autorů a spotřebitelů v legislativě, na nedostatečné pokrytí digitálního obsahu a jeho vlastností v zákonech, na porušování autorských práv neboli pirátství a jeho negativní vliv na ekonomiku a na selhání ochranných opatření, která mu měla zabránit.V závěru práce jsou navržena řešení těchto problémů, která se zaměřují na dosažení rovnováhy mezi právy obou stran, na omezení moci velkých korporací, navržení alternativního méně striktního přístupu v boji proti pirátství, vylepšení systému rozdělování poplatků či zvýšení povědomí veřejnosti pomocí cílených marketingových kampaní.