Návrh programovacího jazyka - Jedlička, Adam (2020)
Programovací jazyky tvoří jeden z hlavních stavebních bloků informatiky. Každý je jiný a vytvořený za různým účelem. Cílem této bakalářské práce je seznámení s technikami a postupy využitými při vytváření jazyka a následný návrh a implementace nového, interpretovaného, objektově orientovaného jazyka syntakticky vycházejícího z rodiny jazyka C, jehož interpretr je implementován v C. V práci jsou představeny a demonstrovány principy parserů, kompilátorů, interpretrů a garbage collectorů.Veškerý zdrojový kód je k nalezení v repositáři na následující adrese: https://github.com/adamjedlicka/blu .