Strategická a finančná analýza podniku Slovenské elektrárne, a.s. - Tokár, Adam (2020)
Diplomová práca sa zaoberá strategickou a finančnou analýzou spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s. za obdobie rokov od 2015 do 2019. Práca je členená na dve hlavné časti, teoretickú a praktickú. Teoretická časť vymedzuje základné pojmy, definície, metódy a koncepty strategickej a finančnej analýzy. Tieto poznatky sú následne v praktickej časti aplikované na vybranú spoločnosť. Po predstavení spoločnosti je prostredníctvom PESTLE analýzy, charakteristiky odvetvia a Porterovho modelu piatich síl analyzované externé prostredie. Nasleduje konkretizácia zdrojov spoločnosti a aplikácia vybraných metód finančnej analýzy. Predposlednou časťou je sumarizácia silných a slabých stránok spoločnosti a odhalenie príležitostí a hrozieb pomocou SWOT analýzy. Práca je zavŕšená formuláciou strategických odporúčaní, ktoré vychádzajú z aplikovaných metód a konceptov strategickej a finančnej analýzy.