Vedení lidí v kontextu organizační kultury - Požárová, Marie; Kašparová, Eva, 1958-; Bistrá, Vendula; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá výzkumem přístupu vedení vybrané společnosti ke sdílení organizační kultury, při zohlednění rozdílu mezi jednotlivými úrovněmi vedení. Pro výzkum byla použita metoda kvalitativního výzkumu v podobě polo-strukturovaných rozhovorů a analýzy dokumentů společnosti. Polo-strukturovaných rozhovorů se zúčastnilo celkem šest respondentů, jež pracují na různých úrovních vedení, a bylo zjištěno, že organizační kultura je nastavena velmi silně a je prosazováno dodržování stanovených norem a předpisů. Při porovnání s již existujícím výzkumem organizační kultury dopravních společností na Slovensku a v Německu došlo ke zjištění, že přístup vedení k organizační kultuře slovenských dopravních podniků je taktéž zaměřen na dodržování stanovených norem a pravidel. DPMB, a.s. bylo doporučeno, aby nadále pokračoval v prosazování dodržování jasně nastavených pravidel a tím zajišťoval kvalitní poskytování služeb zákazníkům. Bylo ovšem doporučeno, aby věnoval také více pozornosti zaměstnancům společnosti.
Vedoucí práce: Eva Kašparová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses