Potenciál technologie blockchain v platebním styku - Hvězda, Martin; Teplý, Petr, 1977-; Siuda, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato práce se zaměřuje na kvantifikaci trendu a potenciál využití blockchainu v globálním platebním styku. Velká část práce je věnována teoretickým základům z oblasti bankovnictví, platebního styku a blockchainu.V rámci práce bylo zjištěno, že aktuálním trendem jsou mobilní platby a celkový růst podílu bezhotovostních plateb. V České republice se tak například uskuteční 65 % veškerých transakcí v hotovosti. Dalším výsledkem práce byl odhad budoucí adaptace technologie blockchain, na základě kterého jsem zjistil, že by podíl plateb v blockchainu měl být postupně vytlačen mobilními platbami a do roku 2025 klesnout o 50 %. Třetím výsledkem práce byla determinace nákladovosti plateb, ve které jsem došel k závěru, že nejnákladnější zahraniční platební metodou jsou bankovní převody a nejlevnější platby pomocí kryptoměny Ethereum.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses