Klasifikace spamu pomocí metody LSNB - Mareš, Jiří; Kliegr, Tomáš; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Problematika spamu je s nezpomalujícím se růstem internetu stále více aktuální. Cílem bakalářské práce je implementace nově navrženého algoritmu Loosely symmetric naive Bayes založeném na využití kognitivních zkreslení pro přesnější a spolehlivější klasifikaci spamu z malých a nevyvážených datasetů. Jelikož autoři algoritmu nalezli neshodu mezi daty, která jsou použita k učení a daty, s kterými klasifikátor v praktické aplikaci pracuje, je LSNB jejich snahou o vytvoření modelu, který tuto neshodu dokáže spolehlivě vyřešit. K implementaci je použit programovací jazyk Python, z jehož knihovny scikit-learn řešení vychází.V teoretické části je obsažen úvod do problematiky spamu, jsou popsány obecné metody strojového učení a také konkrétní algoritmy použité v praktické části, zejména naivní Bayesův klasifikátor. Dále je uveden samotný teoretický model LSNB založený na využití kognitivního zkreslení k napodobení lidské schopnosti učit se. Jsou také zmíněny metody předzpracování dat, nejdůležitější použité knihovny jazyka Python a konečně i metriky, podle kterých se jednotlivé klasifikátory v praktické části porovnávají.V praktické části je podrobně popsán způsob implementace od předzpracování dat, přes učení klasifikátoru na trénovacích datech, po samotnou klasifikaci testovacích dat. Na konci je ukázáno fungování 6 zvolených klasifikátorů na 6 různě zkreslených a různě velkých datasetech podle metrik popsaných v teoretické části. Klasifikátor eLSNB, který byl v této práci implementován, dosáhl v porovnání s ostatními nejlepších výsledků a je vhodný k dalšímu testování.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses