Nástroje pro Self-Service Business Intelligence - Slezák, Marek; Fortinová, Jana; Takacs, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáváním Self Service Business Intelligence nástrojů, konkrétně Power BI, Tableau a Qlik Sense.První část práce se kromě rešerše zdrojů využitých pro napsání této práce zabývá oblastí Business Intelligence a jejích jednotlivých komponent. Dále tato část práce popisuje tzv. Self Service Business Intelligence přístup, důvody vedoucí k přechodu od klasického Business Intelligence na Self Service, výhody tohoto přístupu a typy informačních pracovníků.Druhá část práce se poté věnuje výběru a charakteristice Self Service Business Intelligence nástrojů k porovnání. Na základě analýzy společnosti Gartner jsou porovnávány nástroje Power BI, Tableau a Qlik Sense. Dále jsou pomocí dotazníkového šetření stanovena a vybrána kritéria, podle kterých jsou jednotlivé Self Service BI nástroje porovnány. Metodika výpočtu výsledného skóre je vytvořena pomocí bodovací metody, která je součástí vícekriteriálního rozhodování. Následně dochází k porovnávání reportingových nástrojů na základě těchto zvolených kritérií.Přínosem této bakalářské práce je komparace Self Service BI nástrojů Power BI, Tableau a Qlik Sense a analýza toho, jak jsou tyto nástroje schopné vypořádat se s kritérii, která byla vybrána pomocí dotazníkového šetření. Čtenář by tak měl získat přehled o silných a slabých stránkách těchto nástrojů a rozhodnout, který z nich je pro jeho využití nejvhodnější.
Vedoucí práce: Jana Fortinová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses