Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve společnosti XYZ - Rusinova, Arina (2020)
Cílem bakalářské práce je analýza systému vzdělávání a rozvoje zaměstnanců ve společnosti XYZ. První část práce je teoretická a vychází z rešerše odborné literatury. Jsou v ní vymezeny základní pojmy související s vybranou problematikou, vysvětleny jednotlivé fáze tzv. systematického vzdělávání a rozvoje zaměstnanců a jsou specifikovány role jednotlivých účastníků tohoto personálního procesu. Na teoretickou část navazuje praktická část práce. K analýze současného systému vzdělávání a rozvoje zaměstnanců ve společnosti XYZ je použita kombinace několika výzkumných metod. Nejprve metoda deskripce, která umožňuje blíže popsat a charakterizovat stávající systém vzdělávání a rozvoje a jejíž výsledky je možné porovnat s teoretickými východisky. Následuje metoda kvantitativního výzkumu formou dotazníkového šetření. Výsledky výzkumu jsou doplněny o závěry polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci za účelem hlubšího zhodnocení stávajícího systému. Kvalitativní výzkum totiž umožňuje získat některé detailnější informace. Kromě toho zvláštní pozornost je věnována také bariérám vzdělávání ve společnosti. Na základě získaných teoretických poznatků a realizovaného výzkumu jsou identifikovány silné a slabé stránky stávajícího systému vzdělávání a rozvoje a předloženy návrhy na zvýšení jeho efektivnosti.