Výhody a nevýhody použití webových komponent při vývoji moderních webových aplikací - Zemanec, Hynek (2020)
Práce mapuje možnosti aplikace znovupoužitelných komponent v kontextu webového vývoje se zaměřením na standard webových komponent a JavaScriptovou knihovnu React. Pro účely komparativní analýzy výhod a nevýhod byly implementovány 3 varianty vzhledově stejné webové aplikace, nejprve exkluzivně prostřednictvím každé technologie a následně jejich kombinací. Provedeným aplikačním a uživatelským testováním byla vyhodnocena nejvhodnější varianta, kombinující oba přístupy. Závěrem analýzy je poznatek, že technologie si vzájemně nekonkurují a při vhodné kombinaci vytvářejí komplementární vztah. Vytvořená webová aplikace slouží pro účely soukromé veterinární ambulance. Jejímu vzniku předcházela analýza funkčních a ne-funkčních požadavků, které byly zohledněny v grafickém návrhu, na jehož základech byly komponenty vymezeny a následně implementovány. Výsledkem práce je množina znovupoužitelných komponent pro každou z diskutovaných technologií a konfigurované prostředí pro snadnější vývoj webových komponent.