Hledání optimální trasy v horském terénu - Neugebauer, Jakub (2020)
Práce pojednává o hledání optimální cesty v horském terénu. Zaměřuje se na vytvoření zcela nového matematického modelu, který bude schopný nalézt optimální cestu mezi dvěma libovolnými body s přihlédnutím na terénní nerovnosti a převýšení, díky nimž nemusí být nejkratší cesta tou nejlepší. Využívá různých metod výpočtu a jejich následné porovnání. Zejména se jedná o Dijkstrův algoritmus a model hledání nejkratší cesty pomocí celočíselného programování, který je upravován pro zprůchodnění terénu pomocí změny účelové funkce, přidáním nových proměnných, omezení či jejich kombinací. Výstupy teoretické části jsou demonstrovány na konkrétních příkladech v terénu Krkonoš. Nalezené cesty jsou poté porovnány s již existujícími trasami. Tyto příklady potvrzují správné nastavení navržených modelů.