Marketing v ilustrátorství v ČR - Wankeová, Josefina (2020)
Tato diplomová práce se zabývá marketingem v ilustrátorství v České republice, konkrétně marketingem na B2B trhu. Cílem této práce bylo identifikovat specifika marketingu ilustrátorské tvorby v rámci B2B a vytvořit schémata procesu marketingových aktivit současných ilustrátorů. Druhým cílem bylo nalézt oblasti marketingu, které ilustrátoři považují za problematické, a navrhnout postupy, které by mohly pomoci s jejich efektivním řešením.Poznatky v hlavním textu práce vychází z dat ze tří výzkumů – hloubkových rozhovorů s ilustrátory, firemních rozhovorů se zástupci nakladatelství a expertních rozhovorů s odborníky na marketing v ilustraci a českou ilustrátorskou scénu.Nejprve se v této práci věnuji strategickým oblastem. Konkrétně cílovým skupinám, konkurenci a osobní značce, neboť všechny tyto oblasti se promítají do dalších marketingových aktivit ilustrátorů. Následně rozebírám v kontextu ilustrátorů konkrétní části marketingového mixu – produkt, cenotvorbu, distribuci a marketingovou komunikaci – a specifické taktické postupy v rámci těchto oblastí.