Psychicka zátěž a syndrom vyhoření u učitelů základních škol - Popovičová, Natálie (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá psychickou zátěží a syndromem vyhoření u učitelů základních škol. Výzkum byl prováděn kvantitativně, a to pomocí MBI dotazníků, které byly cílovým respondentům rozeslány elektronicky. Kvantitativní výzkum byl doplněn kvalitativním výzkumem, přičemž do obou šetření byli zapojeni učitelé vybraných základních škol v okrese Tábor. Celkem bylo vyhodnoceno a přehledně zpracováno 80 dotazníků. Cílem bylo zpracování literární rešerše na základě studia české i zahraniční literatury vztahující se k dané problematice. Dále distribuce dotazníků jednotlivým učitelům a jejich zpracování. Cílem praktické části této práce bylo zjistit, zda učitelé ve své profesi pociťují psychickou zátěž a v jakém konkrétním stupni jednotlivých faktorů syndromu vyhoření dle MBI. Dalším cílem bylo zjistit, zda učitelé považují své zaměstnání za společensky podhodnocované a také zanalyzovat pohled učitelů na bezkontaktní výuku ovlivněnou nouzovým stavem počínaje březnem 2020. Učitelé současnou situaci hodnotí vcelku pozitivně a své zaměstnání hodnotí jako společensky podhodnocované. Kvantitativním výzkumem bylo zjištěno, že 55 % vykazuje vysoký stupeň emocionálního vyčerpání, 20 % respondentů má vysoký stupeň depersonalizace a 14 % vykazuje nízký stupeň osobního uspokojení z práce.