Syndrom vyhoření v lékařských profesích - Černý, Daniel; Pauknerová, Daniela, 1970-; Petrů, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá syndromem vyhoření v lékařských profesích. Hlavním cílem bylo zjištění, kolik z oslovených lékařů trpí syndromem vyhoření, jak se lékaři sami chrání před jeho vznikem a zdali existuje prevence proti němu již při studiu na vysoké škole. Vlastní výzkum byl rozdělen na dvě části – kvantitativní a kvalitativní. V kvantitativní části byl mezi lékaře distribuován dotazník MBI, který byl následně statisticky analyzován ve všech jeho čtyřech okruzích. V kvalitativní části byla skupina lékařů podrobena polostrukturovanému rozhovoru, odpovědi byly podrobeny tematické analýze s následným otevřeným kódováním za použití programu MAXQDA 2020. Těmito nástroji vznikla 4 témata (stres, studium, pracoviště a work-life balance) a 12 kódů. V rámci kvantitativního výzkumu bylo zjištěno, že 9 z 52 lékařů vykazovalo vyhoření, nejpostiženějšími obory byla ortopedie a interna. Data získaná z dotazníku MBI byla hlouběji statisticky analyzována. V rámci výzkumu kvalitativního bylo zjištěno, že oslovení lékaři provádějí prevenci proti vyhoření ve třech oblastech: sportovní aktivity, péče o zevnějšek a jiné (např. četba). Výzkum jednoznačně prokázal absenci prevence vyhoření během studia medicíny.
Vedoucí práce: Daniela Pauknerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses