Porovnání poptávky a nabídky zlata a Bitcoinu : Je Bitcoin na cestě stát se digitálním zlatem naší doby? - Vaic, Tomáš; Soukup, Jindřich, 1955-; Kaňková, Eva, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Cílem této práce je zjistit, zda je Bitcoin na cestě stát se digitálním zlatem této doby a jaká rizika jsou s ní spojená. Abych svého cíle dosáhl, nejprve jsem srovnal schopnost lidí ovlivnit monetární zásobu zlata a Bitcoinu. Následně jsem srovnal cenový vývoj zlata, Bitcoinu a akciového indexu S&P 500, abych určil, zda je Bitcoin využíván jako bezpečné úložiště, zajišťovací, či diverzifikační nástroj. Poté jsem provedl případovou studii Venezuely, která měla za úkol ukázat, jakým způsobem byl již Bitcoin využit jako bezpečné úložiště v monetárně způsobené hyperinflaci a jestli se její vládě povedlo regulacemi ovlivnit některé z jeho funkcí. Kombinací poznání z předešlých zkoumání jsem v závěru určil nejzásadnější rizika, kterým Bitcoin čelí, s přihlédnutím k nejpravděpodobnějším možnostem nejbližšího ekonomického vývoje. Svou analýzou jsem zjistil, že je Bitcoin diverzifikačním nástrojem, který bude mít těžké přežít, pokud se akciový trh nachází na počátku svého medvědího trendu a pokud budou vlády regulovat jeho těžbu. Pokud bude akciový trh stabilní či bude pokračovat v býčím trendu, Bitcoin bude mít šanci přežít do období inflace způsobené znehodnocením národních měn, která by z něj mohla udělat digitální zlato této doby.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses