Analýza a predikce časových řad v R - Novotný, Jan; Danko, Jakub; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem této práce je představit základní metody předpovědi časových řad a porovnat jejich vhodnost a přesnost pro předpověď časové řady v rámci výpočetního prostředí statistického programovacího jazyka R. Po základním teoretickém vymezení časových řad jako takových, jsou představeny metody modelování časových řad a předpovědi jejich užitím. Představena je metoda modelování trendu pomocí trendových (regresních) funkcí, dále jsou představeny modely exponenciálního vyrovnávání a v neposlední řadě taktéž modely Autoregresních integrovaných pohyblivých průměrů (ARIMA). Všechny tyto modely jsou aplikovány na tři časové řady autorova výběrů, pro možnost porovnání jejich výsledků a vhodnosti pro tuto určitou časovou řadu.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses