Užití skriptovacího jazyka R pro Power BI reporting - Kos, Jiří (2020)
Cílem této bakalářské práce je vytvoření interaktivního reportu v analytické platforměPower BI za využití skriptovacího jazyka R.Hlavním přínosem bakalářské práce je vzniklý modelový report, který může sloužit jakoinspirace čtenářům, jak vylepšit vlastní Power BI reporty. Bakalářská práce poskytujevšechny potřebné informace k reprodukci reportu nad vlastními daty.Úvodní kapitoly jsou věnovány teoretickému vymezení pojmů databáze, relační a nerelačnídatabáze, Business Intelligence a jejích klíčových komponent.Další část se zabývá popsáním programu Power BI a jeho rozdělením na Power BI Desktop,Power BI Service a Power BI Gateway. Je vysvětlena syntaxe a datové struktury skriptovacíhojazyka R, na kterou navazuje představení vývojového prostředí RStudio.Závěrečná část práce zahrnuje celý proces tvorby modelového reportu. Je rozdělenana propojení zmíněných programů, popis datasetu a předpřípravu dat, která jsou následněimportována do Power BI. Po následné transformaci dat v Power BI jsou data vizualizovánaa implementována do reportu, který je publikován do Power BI Service.Během procesu tvorby reportu je vhodné skripty nejprve testovat ve vývojovém prostředía pokud fungují, aplikovat je do Power BI.