Vplyv národnej kultúry na hodnotenie kvality ubytovacích služieb - Kladivíková, Zuzana; Koudelka, Jan; Nádvorníková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Táto diplomová práca sa venuje zákazníckej spokojnosti v medzinárodnom kontexte. Jej cieľom je preskúmať, ako jednotlivé kultúrne predispozície ovplyvnia zákaznícke hodnotenie spokojnosti so službou v kontexte hotelových služieb. Ako model využíva Hofstedeho typológiu kultúr a na jej základe zisťuje vplyv každej dimenzie na celkovú spokojnosť s pobytom. Táto práca využíva vzorky údajov o spokojnosti zákazníkov ubytovacích jednotiek z 31 krajín získaných z internetových stránok spoločnosti Booking.com.
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses