Zaměstnanost cizinců v Česku v kontextu ekonomického vývoje - Rataj, Kryštof (2020)
Práce se zaměřuje na téma zaměstnanosti cizinců v České republice v kontextu ekonomického vývoje. Je koncipována do dvou hlavních částí, z nichž první se zaměřuje na definici klíčových pojmů a shrnutí podmínek pobytu cizích zaměstnanců. Druhá část plynule navazuje využitím těchto informací v analýze vzorku cizinců (jejich věkové struktury, pohlaví, počtu v závislosti na typ pobytu, počtu v závislosti na typu ekonomické aktivity atp.), a soustředí se na naplnění cíle práce. Tím je ověřit hypotézu, zda vývoj počtu cizinců souvisí se změnami ekonomiky v ČR. Za tím účelem jsou položeny tři hlavní výzkumné otázky, tedy zda vývoj počtu cizinců pobývajících na území ČR lze vysvětlit vývojem ekonomické situace v ČR, a pokud ano, zda je pro popis vývoje počtu cizinců vhodnější nominální či reálný HDP, a zda je pro popis vývoje počtu cizinců vhodnější použití předchozích hospodářských výsledků než současných. Hypotéza je ověřována pomocí regresní analýzy, z níž se ukázal být nejvhodnější model regresní přímky za využití nominálního HDP jako ukazatele ekonomického vývoje a současných hospodářských výsledků, tedy bez posunutí o jeden rok. Výsledkem bylo potvrzení hypotézy. Teze, že počet cizincůs vývojem ekonomiky souvisí, byla dále potvrzena výpočtem korelačního koeficientu, který prokázal silnou závislost mezi proměnnými.