Automatizace procesů v SAPu pomocí VBA - Křivánková, Michaela (2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zakládání objednávek, které chodí z webshopu společnosti, do SAPu. Cílem této bakalářské práce bylo zanalyzovat možné „překážky“ či podmínky, které je potřeba ověřit, a na jejich základě následně navrhnout a naimplementovat makro ve VBA, které by automaticky založilo celou objednávku. Nakonec také zhodnotit, jak velkým přínosem pro společnost tato automatizace je.V teoretické části se práce zabývá definicemi všech důležitých pojmů – automatizace, podnikové procesy, systém. Jsou zde popsány podnikové informační systémy a následně charakterizovány i ERP systémy s uvedením konkrétního příkladu – SAPu. Jsou zde zmíněny i způsoby, jakými jde SAP automatizovat.V metodické části jsou zmíněny nástroje, které se budou k následné implementaci využívat. Jedná se především o programovací jazyk VBA, dále také SAP Script a v malé míře i Google Apps Script. V praktické části jsou pak rozebrány jednotlivé podmínky, které mohou v určitých situacích nastat. Pracuje se také s modelem procesu, který znázorňuje, jak celé zadávání objednávky probíhá.Výsledkem je tedy hotové funkční makro v Excelu, které logistickému oddělení výrazně ulehčuje práci – zakládání objednávek je zhruba o dvě třetiny rychlejší, než při manuálním zakládání.