Sociální sítě jako nástroj pro komunikaci se zákazníky - Vágner, Pavel (2020)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak konkrétně společnosti využívají sociální sítě pro svou propagaci a komunikaci se zákazníky. Druhým cílem je zjistit, jak uživatelé sociálních sítí vnímají vystupování daných společností. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část vysvětluje pojem sociální sítě a internetová komunikace. Podrobněji jsou popsány vybrané sociální sítě, jejich historie a funkčnost. Dále jsou představeny vybrané společnosti, které jsou analyzovány v praktické části práce. Další kapitola ukazuje možnosti propagace a komunikace na sociálních sítích. V praktické části je analyzováno pomocí pozorování a řízeného rozhovoru, jak vybrané společnosti vystupují na sociálních sítích. Pomocí dotazníkového šetření je zjištěno, jaký je pohled uživatelů na práci vybraných společností na sociálních sítích. Získaná data jsou nakonec vyhodnocena.