Sociální sítě jako nástroj pro komunikaci se zákazníky - Vágner, Pavel; Radváková, Věra; Jiříčková, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak konkrétně společnosti využívají sociální sítě pro svou propagaci a komunikaci se zákazníky. Druhým cílem je zjistit, jak uživatelé sociálních sítí vnímají vystupování daných společností. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část vysvětluje pojem sociální sítě a internetová komunikace. Podrobněji jsou popsány vybrané sociální sítě, jejich historie a funkčnost. Dále jsou představeny vybrané společnosti, které jsou analyzovány v praktické části práce. Další kapitola ukazuje možnosti propagace a komunikace na sociálních sítích. V praktické části je analyzováno pomocí pozorování a řízeného rozhovoru, jak vybrané společnosti vystupují na sociálních sítích. Pomocí dotazníkového šetření je zjištěno, jaký je pohled uživatelů na práci vybraných společností na sociálních sítích. Získaná data jsou nakonec vyhodnocena.
Vedoucí práce: Věra Radváková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses