Implementace agilního projektového řízení - Gavlasová, Kateřina; Hájek, Jiří; Adam, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Hlavním cílem této diplomové práce je výzkum implementace agilního projektového řízení ve firmách v České republice působících v odvětvích s vysokou mírou projektifikaci. Pro zjištění cíle byla použita kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu, sběr dat byl proveden formou internetového dotazníku. V práci jsou provedeny metody deskriptivní statistiky, Chí-kvadrát testu dobré shody, Cronbachovy alfy a ANOVY v kombinaci s Brown-Forsythovým testem. Testování hypotéz bylo provedeno ve statistickém softwaru IBM SPSS Statistics, kvalitativní data byla analyzována v softwaru NVivo. Z výsledků výzkumu vyplývá, že nejpoužívanější agilní metodikou je Scrum a techniky z něj vycházející. Nejvíce využívaná je vlastní škálovací technika. Největšími výzvami při implementaci je nedostatek podpory a pochopení managementu a nepochopení principu agilního projektového řízení. Nejdůležitějšími faktory úspěšné implementace je podpora managementu a zapojení všech, kterých se implementace týká. Nejčastějším důvodem implementace bylo zkrácení doby vývoje a dodávání na trh, rychlejší dosahování výsledků a lepší komunikace v týmu a organizaci. Ve výsledku došlo po implementaci především k rychlejšímu dosahování výsledků a zlepšení komunikace v týmu i organizaci. Byly identifikovány celkem 4 fáze implementace: přípravná fáze, implementační fáze, hodnotící fáze a fáze expanze.
Vedoucí práce: Jiří Hájek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses