Strategická analýza podniku Pivovar Svijany, a.s. - Bejček, David (2020)
Cílem bakalářské práce je navrhnout s pomocí nástrojů strategické analýzy taková opatření, která povedou ke zlepšení konkurenční pozice společnosti Pivovar Svijany, a.s. Práce je dělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část plně vychází z odborné literatury. Praktická část se dále dělí na analýzu okolí firmy a analýzu vnitřních zdrojů. V rámci okolí firmy je vypracována PESTLE analýza, Porterův model pěti sil, mapa konkurenčních skupin a analýzy odvětví a konkurence. Analýza vnitřních zdrojů podniku obsahuje VRIO analýzu, finanční analýzu a benchmarking vybraných ukazatelů, hodnototvorný řetězec a portfolio analýzu. Následně je zpracována SWOT analýza, na základě čehož jsou formulována strategická doporučení pro zlepšení celkové prosperity podniku.