Veřejně dostupné informace o lékařích a lékařských zařízeních - Pelikánová, Hana (2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem dostupnosti informací o poskytovatelích zdravotních služeb, které jsou pro pacienty nezbytné.Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat dostupnost informací o poskytovatelích zdravotních služeb, zjistit, jakým způsobem pacienti tyto informace získávají a navrhnout zlepšení dostupnosti informací o poskytovatelích zdravotních služeb v České republice.Práce má několik částí. Na začátku práce jsou popsány různé možnosti, jak poskytovatelé zdravotních služeb mohou zveřejňovat informace. Popsané jsou možnosti on-line i off-line. Zbytek práce se soustředí na on-line způsoby a z nich spíše na databáze spravované státem. Při zpracovávání práce proběhlo dotazníkové šetření, které zjišťovalo, kde respondenti získávají informace o poskytovatelích zdravotních služeb a jakými způsoby s nimi komunikují. Byla zpracována analýza dat z Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb, která ukázala, jestli a jak poskytovatelé zdravotních služeb vyplňují dobrovolné údaje. Na konci je navrhnuto několik možností, jak prostřednictví Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb zlepšit dostupnost informací pro pacienty a zefektivnit komunikaci mezi pacientem a poskytovatelem.