Analýza zpětných odkupů vlastních akcií na světových trzích - Záhumenský, Jan; Musílek, Petr, 1965-; Budská, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem této práce je podrobit objektivní analýze zpětné odkupy vlastních akcií na vyspělých akciových trzích ve Spojených státech a Evropě, které se v posledních dvou dekádách staly hojně využívanou výplatní metodou. První polovina této práce se věnuje principům, historii a bohaté rešerši dostupné literatury, čímž činí tuto diplomovou práci skvělým vstupním materiálem pro nezasvěceného čtenáře do tohoto živého a aktuálního tématu. Následně je upřena pozornost na analýzu a porovnání vývoje zpětných odkupů na námi zvolených akciových trzích pomocí akciového indexu S&P 500 a STOXX Europe 600. V rámci této analýzy se úspěšně podařilo identifikovat jejich odlišnosti a poskytnout k nim vysvětlení. V závěru byla upřena pozornost na dekompozici růstu zisku na akcii u akciového indexu S&P 500, což umožnilo testovat některé vyslovené hypotézy. Tato práce neposkytla evidenci, že by zpětných odkupů akcií na úrovni indexu S&P 500 bylo využíváno zejména v případech, kdy se akcie pohybují blízko cenových vrcholů, což by bylo v souladu s hypotézou extrakce hodnoty na úkor stávajících akcionářů. Bylo podpořeno naopak tvrzení, že zpětné odkupy představují pro investory zajímavou výplatní metodu, pokud jsou vhodně využívány. V závěru jsem na základě této práce vyslovil hypotézu, že problematika zpětných odkupů byla ve Spojených státech využita jako politický nástroj k polarizaci laické společnosti, pro kterou jsou prezentované negativní důsledky zpětných odkupů vlastních akcií daleko snadněji pochopitelné než objektivní analýza.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses