Makroekonomická politika Slovenskej republiky a jej vplyv na podnikateľskú sféru - Rimská, Miroslava; Soukup, Jindřich, 1955-; Hudík, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práca skúma dopady makroekonomickej politiky Slovenskej republiky na podnikateľskú sféru, v období medzi rokmi 2008 až 2018. Slovensko, ako člen Európskej únie, má monetárnu politiku riadenú Európskou centrálnou bankou. Práca teda v prvej časti vysvetľuje mechanizmy, ktorými táto banka disponuje v rámci menovej politiky a ich ekonomické efekty. V druhej časti sa následne zaoberá opatreniami uskutočnenými v sledovanom období a skúma ich dopad na domácností a investície firiem, prostredníctvom zmien úrokových sadzieb. Zmena dopytu a úrokových mier vplýva na hodnotu meny ktorá je v podnikateľskej sfére obzvlášť podstatná pre zahraničný obchod. Práca teda zároveň skúma, aký dopad mali opatrenia menovej politiky na úroveň exportu a importu. Za stabilitu štátu zodpovedá aj fiškálna politika, ktorej princípmi, nástrojmi a efektmi sa táto práca zaoberá. Praktická časť analyzuje príjmovú a výdavkovú zložku štátneho rozpočtu a ich vplyv na podnikateľskú sféru.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses