Současný stav proudových šifer - Štrba, František (2020)
Bakalářská práce se zabývá popisem současného stavu proudových šifer. V první části jsou popsány obecné principy kryptografie a zejména náležitosti, fungování a využití šifer proudových. V této části jsou také diskutovány generátory náhodných čísel. Hlavní stať je určena konkrétním algoritmům. Jsou zde popsány proudové šifry A5/1, RC4, E0, Crypto1 a šifry používané v moderních digitálních sítích SNOW 3G a ZUC. V závěrečné části jsou představeny tři projekty, které mají za úkol nalezení různých kryptografických primitiv. Jedná se o projekt eSTREAM, soutěž Caesar a standardizaci lehké kryptografie institutu NIST. Projekt eSTREAM ve svém finálním repertoáru zahrnuje šifru Chacha20, jež aktuálně roste na popularitě. Celkem je v práci popsáno 15 proudových šifer.