Analýza hypotečního a nemovitostního trhu v ČR - Faltusová, Aneta (2020)
Cílem diplomové práce je poskytnout komplexní pohled na hypoteční a nemovitostní trh v České republice. V první kapitole jsou oba trhy představeny a je zkoumán především jejich vývoj. Tato část se věnuje také vlivu COVID-19, s jehož nákazou se aktuálně potýká celý svět. Druhá kapitola se zabývá analýzou z makroekonomického hlediska a zkoumá vliv úrokové sazby, inflace, hrubého domácího produktu, míry nezaměstnanosti a průměrné mzdy na oba trhy. Třetí kapitola porovnává bydlení ve vlastním a v podnájmu. Na modelovém příkladu je analyzována finanční náročnost nájmu a vlastního bydlení s hypotečním úvěrem v pěti vybraných lokalitách. Práce obsahuje nemalé množství tabulek a grafů, na kterých je problematika názorněji popsána.