Analýza vybraných socio-ekonomických ukazatelů mužů a žen v ČR - Bisová, Lenka; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou rozdílů mužů a žen z hlediska vybraných ukazatelů v České republice. Práce je zaměřena převážně na popisné statistiky v rámci časových řad. Je zde sledován vývoj v čase a poukázáno na zlepšení či zhoršení vybraných socio-ekonomických ukazatelů a porovnání jednotlivých ukazatelů zvlášť z pohledu mužů a žen. V letech 2004-2018 bylo v ČR z pohledu cizích státních příslušníků více mužů než žen. V roce 2018 bylo zjištěno méně mužů než žen vietnamského (o 0,96 procentních bodů), ruského (o 3,88 procentních bodů), polského (o 0,81 procentních bodů), slovenského (o 2,48 procentních bodů) i ukrajinského (o 2,48 procentních bodů) státního občanství. Další zajímavé zjištění přináší ukazatel úmrtnosti, který dokazuje, že nejvíce mužů a žen zemřelo na nemoci oběhové soustavy, v roce 2017 zemřelo na tuto nemoc 404,66 mužů na tisíc mužů a 481,92 žen na tisíc žen. V rámci vzdělání bylo zjištěno, že nejčastější nejvyšší dosažené vzdělání mužů v průběhu let 1993-2018 představovalo vždy střední vzdělání bez maturity. Podíl mužů s tímto vzděláním se pohyboval průměrně kolem 44,1 % v letech 1993-2018. Od roku 1999 bylo nejčastějším nejvyšším dosaženým vzděláním žen střední vzdělání s maturitou, podíl žen tohoto vzdělání se pohyboval průměrně kolem 35,9 % v letech 1999-2018. Bylo také zjištěno, že největší rozdíl mezi mediánem měsíčních mezd v roce 2018 představovali muži a ženy s vysokoškolským vzděláním, kdy medián měsíčních mezd mužů s tímto vzděláním byl vyšší o 9 797 Kč než medián měsíčních mezd žen.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses