Mapování ontologie DBpedia na doménové ontologie OntoFarm - Šatra, Martin; Zamazal, Ondřej; Vataščinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
S myšlenkou snadnějšího vyhledávání na World Wide Webu se postupně vyvíjí jeho rozšíření v podobně sémantického webu. Společně s rozvojem sémantického webu dochází i k rozvoji znalostních ontologií, které napomáhají porozumění a propojování informací na internetu, včetně oblasti jejich mapování, jež se zaobírá vyhledáváním propojení mezi jednotlivými prvky ontologií. Teoretickými cíli práce jsou představení oblasti ontologie a sémantický web a představení oblasti mapování ontologií. Tyto cíle jsou řešeny rešerší související literatury. Tato práce má pak tři hlavní praktické cíle. Prvním z nich je vytvoření referenčního mapování mezi ontologií DBpedia a vybranými ontologiemi z kolekce OntoFarm. Vzniklá referenční mapování jsou poté nezbytná pro provedení druhého hlavního praktického cíle, jenž spočívá v otestování vybraných nástrojů mapování ontologií pro mapování ontologie DBpedia s ontologiemi z kolekce OntoFarm. Posledním praktickým cílem bylo vyhodnocení a diskuse výsledků úspěšnosti a výkonnosti těchto nástrojů na základě obecných metrik jako je přesnost, úplnost a F1-míra. Hlavními přínosy práce jsou vytvořená referenční mapování spolu s dokumentací postupu jejich vytváření. Dalším přínosem je vyhodnocení nástrojů mapování ontologií. Vyhodnocení proběhlo na nástrojích AML, DOME, LogMap a LogMapLt z kampaně OAEI 2019. Zajímavostí tohoto testování je to, že zvolené nástroje nejsou určeny pro mapování obecných ontologií s doménově zaměřenými, což činí tento experiment vcelku unikátní. Výsledky evaluace pak stanovují, že nejlepšího celkového hodnocení dosahuje nástroj LogMap, jenž dominuje nad ostatními hlavně díky své přesnosti.
Vedoucí práce: Ondřej Zamazal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses