Možnosti uplatnění absolventů vysokých uměleckých škol v kreativních průmyslech – případová studie absolventů Akademie výtvarných umění v Praze - Dušková, Markéta (2020)
Diplomová práce zodpovídá otázku možností uplatnění absolventů vysokých uměleckých škol v kulturních a kreativních průmyslech formou případové studie nedávných absolventů Akademie výtvarných umění v Praze. Absolventi se uplatňují jako profesionální výtvarní umělci dle svého vystudovaného oboru, v příbuzných oborech kreativních průmyslů či jako kombinace obojího. Empirický kvalitativní výzkum potvrzuje a rozšiřuje teoretický a analytický základ práce poukazující na přetrvávající problém prekarizace na trzích práce v kreativních průmyslech. Stěžejním problémem identifikovaným v rámci výzkumu je dále nedostatečná kvalita teoretických kurzů včetně základů art managementu v rámci nabízených studijních programů a absence mediátora, který by přiblížil uměleckou tvorbu k prodeji veřejnosti.