Vyhodnocení nahrazení klasických automobilů elektromobily v rozvážkové společnosti - Hovorka, Petr (2020)
Společnost je velmi závislá na ropě. Ropné zásoby se rok od roku a tenčí, a proto selidstvo snaží přijít na nový způsob, jak pohánět stroje a dopravní prostředky. Cílembakalářské práce je nastínit předpoklady většího rozšíření elektromobilů vespolečnosti a výpočet ekonomické výhodnosti takové technologie v konkrétnímpodnikovém prostředí. Ekonomické vyhodnocení bude učiněno za využití metodycelkových nákladů spojených s vlastnictvím nejdříve dvou automobilů, jednohos elektrickým pohonem, druhý automobil bude konvenčního, tedy spalovacího, typu.V druhé části budou vyhodnoceny manažerská vozidla opět na základě typu pohonu.Výsledkem práce je to, že v segmentu menších městských automobilů by senevyplatilo investovat do automobilu s elektrickým pohonem, jelikož z velké částijeho velká pořizovací cena tomu zabraňuje a zároveň neexistuje podpora státu, kteráby misky vah vyrovnala. Stejná situace nastává u manažerských vozidel, kde se tatonerovnováha ještě prohlubuje.