Vývoj aplikace pro sledování zvířat - Douda, Karel; Král, David; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem mobilní aplikace pro zjednodušení práce ornitologů v poli. Řešení umožňuje zpracování dat z GPS-GSM trackerů, zobrazení informací o zvířatech, která je nosí, včetně jejich atributů, anotace a přiložených médií. Vytvořená aplikace komunikuje s ornitologickou platformou Anitra a slouží jako její klient. Hlavním přínosem práce je možnost využít aplikaci na mobilních zařízeních a místech se špatným pokrytím bezdrátového internetu. Cílem je vytvořit mobilní offline-capable aplikaci vyhovující požadavkům ornitologů.V práci je stručně popsán současný stav ve světě zvířecí telemetrie, specifikace problémových oblastí pro práci v poli, popis současných řešení určitých částí problému a řešení jsou na konci srovnána. Práce je rozdělena do šesti kapitol, kde první dvě kapitoly se věnují již zmíněným vývojům v oblasti telemetrie a popisu současné situace řešení vytipovaných problémů.Po stanovení problémů dochází ke krátké analýze problémů. V následující kapitole se vybírá technologie dle kritérií stanovených pro aplikaci tohoto typu. Navazující kapitola se věnuje návrhu uživatelského rozhraní a návrhu aplikační architektury. Poslední kapitola představuje implementaci aplikace a jde do detailu některých částí aplikace, které jsou řešeny zajímavým způsobem či jsou považovány za reprezentativní pro ostatní části aplikace. Aplikace nemohla být nasazena a otestována zákazníky kvůli situaci spojené s COVID-19, které způsobily zdržení v procesu publikace mobilních aplikací.Výsledkem této práce je funkční, ačkoliv v momentu vydání práce nepublikovaná aplikace pro podporu práci ornitologů v terénu.
Vedoucí práce: David Král
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses